6. Zwitland

zwart-grijs-wit

Er was eens een groots land, genaamd Zwitland. In Zwitland bestonden geen kleuren. Alles was wit, zwart of grijs. Zo droegen kinderen altijd witte kleding. Volwassenen zwart. Ouderen grijs.

Ons verhaal begint met Timor, de Kledingkleurder. Op zijn reis vanuit Puzzeli ontmoet hij vele nieuwe mensen en ontdekt hij vele mooie gebieden. Op een dag ontmoet hij Jerry, die hem thuis uitnodigt voor een etentje.

Timor slaat zijn aanbod niet af en eet die dag gezellig mee. Daar ontmoet hij Jerry’s kinderen: Andy en Peka, en zijn vrouw: Lena. Samen wisselen ze mooie verhalen uit. Verhalen over de plekken waar Timor al op zijn reizen is geweest. En verhalen over hoe het leven in Zwitland is en wat je hier allemaal wel niet kan zien en doen.

‘Mag ik jullie een geheim vertellen?’, vraagt Timor op een gegeven moment. ‘Oooh, ja vertel op!’ roepen de kinderen. ‘Nou, in wit zitten eigenlijk alle kleuren van de regenboog’. Alle kleuren van de regenboog? Dat kenden ze natuurlijk niet. Dus Timor zou het ze laten zien. Hij vroeg wie er eerst wilde. ‘Ik, ik!’ riep Andy. ‘Dan mag Peka eerst, want soms is het goed om geduldig te zijn, Andy’, zei Timor met een twinkeling in zijn ogen.

Hij liet Peka naar zich toekomen en vroeg haar aan haar mooiste en vrolijkste herinnering te denken. Terwijl ze dat deed, raakte hij haar jas aan. Op slag veranderde deze in een felroze exemplaar. ‘Gaaf!’, riep Peka. ‘Mag ik nu dan alsjeblieft, Timor?’, vroeg Andy dit keer beleefd. ‘Ga maar klaarstaan, Andy. Denk nu net als Peka aan iets wat je heel blij maakt.’. Ook Andy ging staan, dacht diep na, en met een grote lach op zijn gezicht werd door Timor’s lichte aanraking, zijn jas mooi groen met lichtblauwe strepen.

Jerry en Lena keken vol verbazing toe. Jerry was de eerste die iets zei: ‘Dat kan toch helemaal niet? Tot nu toe is alles in Zwitland altijd wit, zwart of grijs geweest. Ik wed dat je mijn zwarte jas niet kan kleuren.’. Timor lachte en zei dat dat vast geen probleem was. Hij liet ook Jerry aan zijn gelukkigste gedachte denken. Vervolgens raakte hij Jerry’s jas aan.

Er gebeurde echter niks. De jas bleef pikzwart. ‘Niks?’, dacht Timor, ‘onmogelijk..’.

Timor raakte de jas nog eens aan, dit keer met zijn hele hand. Maar nee, ook dat werkte niet. Vervolgens probeerde Timor alle kleuren wel een keer. Rood, oranje, geel, groen, blauw, paars.. Maar zelfs roze, een redelijk makkelijke kleur, werkte niet op de jas van vader Jerry.

‘Zie je wel’, zei Jerry, ‘het kan gewoon niet. Eenmaal zwart, altijd zwart.’. Maar dat geloofde Timor niet en hij bleef maar kleuren en combinaties van kleuren proberen. De kinderen waren met hun gekleurde jassen natuurlijk al door het dolle heen.

Vol enthousiasme en blijdschap renden Peka en Andy naar buiten om hun vriendjes en vriendinnetjes te vertellen over hun nieuwe jas. Dat je, als je wilde, ook je jas kon laten kleuren door Timor.

Het duurde niet lang voor het eerste vriendinnetje van de twee binnen kwam lopen. Haar naam was Fara en zij was een van de liefste meisjes in het land. Terwijl ze naar binnen liep, zag ze hoe Timor probeerde de zwarte jas van Jerry te kleuren. En ze zag hoe Timor zich in het zweet werkte, maar dat geen enkele poging leek te werken.

‘Mag ik een ander idee voorstellen?’, vroeg Fara. ‘Natuurlijk!’ zeiden Timor en Jerry in koor. ‘Nou, het lijkt erop dat zwart niet kan veranderen. Waarom trek je je zwarte jas niet gewoon uit en doe je een witte jas aan?’. ‘Ah, maar natuurlijk! Dat ik daar nog niet eerder aan heb gedacht!’, riep Timor uit. En hij trok zijn eigen witte jas uit en gaf hem aan Jerry.

Jerry was nog twijfelend, maar besloot toch zijn zwarte jas uit te trekken. De gekleurde jassen die zijn kinderen nu hadden, vond hij namelijk erg mooi. ‘Oké, kom maar hier met die witte jas, ik doe hem wel aan. Ik ben benieuwd of je me nu wel kan inkleuren.’

Zodra Timor ook maar lichtjes de witte jas aanraakte, veranderde deze in een schitterende veelkleurige jas. Deze was zelfs nog mooier dan die van Andy en Peka. ‘Wauw!’, zei Jerry, ‘Dankjewel Timor!’.

Sindsdien maken Jerry en zijn vrouw Lena, in hun door Timor gecreëerde veelkleurige jassen, zelf witte jassen voor andere Zwitters. Tot op de dag van vandaag komen vele mensen langs, en een ieder van hen loopt met een mooi gekleurde jas weer de deur uit.

Andy en Peka vertelden het nieuws van Timor de Kledingkleurder aan iedereen die het maar wilde horen.

❤ Tabi

Opdat je je leven durft in te laten kleuren met en door Gods liefde

Rainbow

“You can see the whole world in black and white, but then what is the point of a rainbow?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s